Koku Nedir

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal moleküllerin her biridir. Kokuya karakteristik niteliğini veren, moleküller arasındaki mikroskobik değişikliklerdir. Moleküller arasındaki çok küçük farklılıklar, çiçeklerin ve meyvelerin birbirlerinden çok farklı kokulara sahip olmasını sağlar.

Buharlaşma ne kadar yoğun olursa, meydana gelen koku da o kadar belirgin olur. Sıcak havalarda bir çok kokunun soğuk havalara göre daha yoğun hissedilmesinin nedeni daha çok koku molekülünün ortama yayılması ve hava ile daha yoğun hareket etmesidir.

Kokular Aristo 'dan beri çeşitli sınıflamalara tabi tutulmuştur. Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırıyoruz. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur, eter olarak adlandırılmaktadır.

Yorumlar